Gripul (denumit si „battery-grip”) este un accesoriu foto ce permite, in primul rand, cresterea autonomiei de functionare a aparatului foto prin utilizarea a doi acumulatori simultan. Pe langa faptul ca utilizarea gripului creste autonimia de functionare a camerei, un grip imbunatateste si stabilitatea si priza pe care o aveti asupra aparatului.
Gripul ofera o autonomie dubla si, in plus, majoritatea gripurilor sunt dotate cu butoane de comanda ce isi dovedesc utilitatea in cazul fotografierii „pe verticala” (portretele, de exemplu), dubland astfel comenzile pentru declansare, selectarea punctelor de focalizare si a altor functii utile (depinde de model).
Avantajele utilizarii gripului:
- Autonomie crescuta (datorita utilizarii a doi acumulatori simultan)
- Stabilitate mai buna
- Ergonomie crescuta datorita pozitiei mainilor atunci cand se fotografiaza „pe verticala”
- Cresterea vitezei de fotografiere in rafala (doar la unele modele de aparate!)
Dezavantaje:
- Cresterea volumului camerei
- Cresterea greutatii
Alternative
In prezent, in magazinele de specialitate se gasesc atat gripuri din oferta producatorilor de aparate foto, dar si alternative: modelele echivalente de la producatori independenti. Daca gripurile „originale”, oferite de acelasi producator ca si al aparatului de fotografiat, au avantajul calitatii sporite si nu trebuie sa va faceti griji in privinta compatibilitatii, modele alternative au avantajul pretului mai redus si al functiilor suplimentare. De exemplu, gripurile produse de firma irlandeza Hahnel ofera si o telecomanda IR pentru declansarea de la distanta, avand incorporat un receptor infra-rosu pentru aceasta!
Alegerea unui grip
Daca v-ati hotarat pentru un astfel de accesoriu, in primul rand trebuie sa verificati oferta magazinelor foto si sa identificati modele de gripuri compatibile cu aparatul de fotografiat pe care il detineti. In principiu, fiecare model DSLR este compatibil cu gripul sau dedicat. Astfel, un grip pentru Canon 7D nu este compatibil cu un Canon 550D sau cu un aparat DSLR Nikon! Fiecare producator are propriile standarde si trebuie sa achizitionati exact gripul ce este compatibil cu aparatul DSLR pe care il detineti.
Daca alegeti un grip produs de acelasi producator ca si aparatul foto aveti garantia calitatii si nu trebuie sa va faceti griji in privinta compatibilitatii. Daca modelul de grip este destinat aparatului DSLR pe care il detineti, cu siguranta va functiona fara probleme.
Daca, in schimb, alegeti un grip din oferta producatorilor independenti (cum ar fi Hanhel sau altii) este bine sa verificati compatibilitatea cu aparatul de fotografiat chiar in magazin. Totodata, odata montat pe aparat gripul trebuie sa se fixeze bine si sa nu existe „joc” intre grip si aparat.
Recomandari
- Grip pentru Canon 7D: Canon, Hahnel (cu telecomanda IR)
- Grip pentru Canon 50D/40D/30D: Hahnel (cu telecomanda IR si adaptor baterii)
- Pentru Canon 550D: Canon
- Pentru Nikon D90: original Nikon
- Pentru Nikon D7000: orginal Nikon
In concluzie, pe langa dublarea autonomiei, un grip ofera un control sporit asupra camerei, o priza mai buna si este recomandat in cazul folosirii unui obiectiv mai voluminos sau a unui blitz, echilibrand camera si permitand acesteia sa se aseze intr-un mod cat mai natural in mainile fotografului.
Buna ziua,
O recomandare de grip pentru un Canon 1300D?
Multumesc