Autoritatea Aeronautica Romana face un pas inainte pentru modificarea si adaptarea legislatiei dronelor in Romania, deschizand un dialog si o dezbatere publica pe tema modificarilor legislative care ar trebuie impuse pentru clarificarea conditiilor de operare a dronelor. Astfel, AACR asteapta propuneri de imbunatatire a legislatiei, pana pe 30 Martie 2018.

Concret, AACR a publicat proiectul de Ordin al Ministrului Transporturilor privind identificarea si admisibilitatea la zbor a unor categorii de aeronave fara pilot la bord utilizate pentru desfasurarea de activitati de zbor sportiv, recreativ si de cercetare-dezvoltare in scopul analizării prevederilor sale si transmiterii de observatii, precum si propuneri de completare/modificare.  

Gasiti aici anuntul lor, adresele de email la care puteti trimite propunerile voastre dar si modelul si directiile de modificare propuse de AACR.

Mi se pare foarte buna initiativa. Sa speram ca se va si finaliza cu o actualizare a legislatiei si aducerea ei intr-o forma mai „umana”. Legea dronelor nu trebuie sa fie complicata, ci simpla si pe intelesul tuturor (pentru ca majoritatea sunt aparate electronice la care au acces masele, nu instrumente specifice, pentru specialisti). Un bun exemplu in acest sens e sistemul din Finlanda, cu semnele stradale si siteul aferent, despre care am scris anul trecut.

Din punctul meu de vedere trebuie mers pe doua directii majore de modificare/adaptare: diferentierea intre zboruri recreative (cu limitarile lor) si zboruri comerciale (cu limitarile lor) si crearea premiselor pentru autorizarea REALA a zborurilor comerciale in zone de intravilan (pentru ca, de fapt, asta blocheaza acum 99% din proiectele care ar beneficia de imagini aeriene). 

Apoi, punctual primele directii de modificare la care ma gandesc acum, ar fi: 

  • renuntarea la anuntarea oricarui zbor sub o anumita limita (100m, de exemplu)
  • eliminarea autorizatiei foto-video de la MAI (desi nu cred ca face obiectul celor de la AACR, care au deschis consultarea publica)
  • crearea bazei legislative si a sistemului de aprobare a zborurilor comerciale (inclusiv in zone de intravilan, cu restrictii daca e cazul, bineinteles)

Sistemul de anuntare/aprobare al zborurilor ar putea fi chiar o aplicatie de smartphone. Ar fi mai simplu, mai rapid decat telefonic.

Tu ce propuneri ai pentru modificarea / clarificarea / imbunatatirea legislatiei aero-modelelor in Romania?

5 COMENTARII

  1. eu as propune inregistrarea tuturor dronelor care sunt peste o anumita greutate (~200g) si care sunt folosite in scop pur recreativ DAR inregistrarea sa se faca online, simplu, cu un certificat trimis pe e-mail, eventual cu o confirmare de marimea unei carti de vizita care poate sta permanent in geanta dronei si poate fi aratata oricui si, cel mai important, inregistrarea sa se faca GRATUIT. astfel, neinregistrarea sau lipsa certificatului poate fi sanctionata iar in cazul unui incident proprietarul poate fi usor identificat.
    pentru zboruri comerciale, cu drone de dimensiuni mai mari, procesul ar trebui sa fie ceva mai complex, eventual cu o testare a cunostintelor de zbor…aici nu cum ar putea fi facut procesul mai usor dar totodata sigur si accesibil celor interesati..

    un exemplu negativ de legislatie aberanta: Austria; aici orice drona peste 250g echipata cu inregistrare foto/video trebuie certificata de guvern ANUAL iar procesul poate dura cateva luni si, cel mai important si aberant, taxa este undeva la 400€…repet, ANUAL!!! asta ma forteaza pe mine, ca proprietar de un mic SPARK, sa fiu in ilegalitate, din cauza procesului si taxei prohibitive. de aceea consider ca procesul ar trebui sa fie simplu si gratuit.

  2. Toate cele pe care le-ai enumerat ar fi bine venite ! Si cele din commentul de mai sus si as mai adauga permiterea zborului in zone rurale macar in perimetrul propriei proprietati pana la 50-100 m deasupra …

  3. As mai adauga ca un felul asta poti testa functiile dronei avand o priza la indemana si te-ai si experimenta in manevrabilitatea ei fara grija …..

  4. Ultimele modificari care permit drone sub 500g sa nu fie inregistrate deja sunt foarte decente. As adauga doar cateva modificari:

    – eliminarea implicarii mapn exceptie facand obiectivele militareunde legea oricum deja interzice fotografierea si filmarea
    – permisiunea utilizarii in zone urbane slab populate (de exemplu parcuri) si/sau macar deasupra propriilor proprietati sau cu acordul propietarului.

    • De acord, dar vezi ca in proiectul publicat de aacr la 1 martie se va reduce limita de la 500g la 250g,asadar pana si spark va trebui inregistrata 😉

Comments are closed.