In ultima perioada aparatele foto subacvatice au umplut rafturile magazinelor de specialitate. De ce nu ati incerca ceva diferit in aceasta vara? Fotografia subacvatica poate fi la indemana oricui si, daca tineti cont de cateva sfaturi simple, imaginile subacvatice pot fi cu adevarat surprinzatoare. Astazi am pregatit o lista cu cinci sfaturi de baza pentru a utiliza la maxim potentialul unui aparat foto subacvatic compact. La sfarsitul acestui articol gasiti si lista aparatelor foto subacvatice pe care le recomandam in aceasta vara.
1) Stabilizarea aparatului
Mentinerea aparatului nemiscat sub apa este o adevarata provocare pentru oricine. In prezent majoritatea aparatelor foto subacvatice includ sisteme sofisticate de stabilizare a imaginii, dar nici unul dintre acestea nu poate „lupta” cu valurile sau curentii marini. Asadar, mentineti aparatul cat mai bine stabilizat atunci cand fotografiati sub apa, atentie la miscarile corpului si nu incercati sa fotografiati in timp ce inotati. Limitati cat mai mult miscarea aparatului deoarece cantitatea de lumina este mai scazuta in apa, asadar aparatul va creste valoarea ISO pentru a mentine un timp de expunere optim. Totusi, asta nu inseamna ca timpul de expunere va fi suficient de scurt pentru a „contracara” vibratitile si miscarile aparatului.
2) Apropiati-va cat mai mult pentru detalii
De cele mai multe ori subiectele interesante se afla la adancimi greu accesibile. Totusi, puteti utiliza functia zoom a aparatului foto pentru a va apropia mai mult de subiect. Atentie insa: aparatul va fi mai sensibil la miscarile produse de curentii de apa, iluminarea subiectului va fi mai redusa si calitatea imaginilor s-ar putea sa fie mai slaba (datorita cresterii automate a valorii ISO, de exemplu). Asadar, este recomandat sa incercati sa umpleti cat mai mult din cadru cu subiectul fotografiat, apropiandu-va de el pe cat posibil fara a utiliza obiectivul aparatului.
3) Temperatura de culoare corecta (Balansul de alb)
Majoritatea aparatelor foto se descurca excelent in setarea automata a balansului de alb pe timp de zi. Totusi, chiar si cele mai avansate aparate foto subacvatice se confrunta cu probleme atunci cand sunt introduse in apa. Pentru a evita imaginile cu un colorit nenatural, cu un balans de alb gresit, este recomandat sa setati manual temperatura de culoare alegand pictograma pentru fotografii subacvatice (Underwater) din meniu. Toate aparatele foto subacvatice au cel putin o scena presetata pentru fotografii in apa, asadar experimentati pana identificati setarea/scena optima.
4) Iluminarea cadrului este la fel de importanta si sub apa
Asa cum spuneam si mai sus, in apa cantitatea de lumina scade iar razele soarelui ilumineaza mai dificil subiectul. Atentie si la acest aspect atunci cand fotografiati, mai ales ca blitzul integrat al aparatului cel mai probabil nu va functiona sub apa sau, daca va functiona, nu va fi suficient de puternic pentru a ilumina subiectul aflat la adancime. De multe ori inotand dupa un coral sau un subiect aparte blocam cu propriul corp razele soarelui si facem umbra subiectului (fiind deasupra lui, in apa). Asadar, lumina este importanta in fotografii atat in afara apei cat si sub nivelul marii. 🙂
5) Surprindeti actiunea
Chiar daca fotografiati pesti exotici de adancime sau copii in piscina, incercati sa surprindeti cat mai mult actiunea din apa. La fel ca in fotografia sportiva si imaginile subacvatice trebuie sa vorbeasca de la sine despre actiune si despre modul in care se desfasoara scena din fata fotografului. Sub apa majoritatea elementelor sunt in miscare, asadar, fotografiile trebuie sa surprinda, intr-un fel sau altul, actiune.
Alte sfaturi utile atunci cand fotografiati sub apa:
- Atunci cand fotografiati sub apa, siguranta trebuie sa fie pe primul loc!
- Legati aparatul cu un snur de incheietura mainii sau de costumul de neopren. Aparatele foto nu plutesc!
- Utilizati un timp de expunere cat mai scurt (1/250 ar fi ideal pentru a contracara miscarile aparatului datorate curentilor, valurilor sau inotului)
- Utilizati o valoare ISO cat mai redusa pentru imagini cu o granulatie mai redusa (noise)
- Consultati manualul aparatului foto pentru restrictii de utilizare
- Un sfat banal si evident, dar care trebuie mentionat: nu desfaceti carcasa subacvatica sau nu incercati sa inlocuiti cardul de memorie sub apa… 🙂
- Atentie la specificatiile tehnice date de producator. Aparatele subacvatice sunt proiectate sa functioneze optim pana la o adauncime specificata de obicei pe carcasa aparatului. Totodata, este recomandat sa nu tineti aparatul scufundat mai mult de 60 de minute (anumiti producatori recomanda maxim 30 de minute)
- Daca aparatul a stat pe plaja, in soare, este posibil ca la contactul ca apa lentilele sa se abureasca. Testati acest lucru inainte sa intrati in apa, pentru a avea ragazul necesar dezaburirii lentilelor
Aparate foto subacvatice recomandate:
Chiar daca alegeti sa faceti fotografii subacvatice doar in piscina sau preferati sa faceti snorkeling, iata recomandarile noastre in categoria aparatelor foto subacvatice pentru aceasta vara:
- Modele entry-level, sub 1000 de lei: Nikon AW100, Panasonic FT25 , Sony TF-1 , Olympus TG-610
- Modele mid-level, sub 1500 de lei: Canon D20, Pentax WG-3
- Compacte subacvatice avansate, peste 1500 de lei: Panasonic FT5 , Sony TX30
Am avut un aw100 si l-am dus inapoi la magazin dupa 5 zile. Calitatea culorilor este f proasta…
Ar fi interesant un articol si cu sfaturi in legatura cu fotografierea acvariilor.