Care este diferenta dintre o fotografie de peisaj reusita si una banala? Cum se pot obtine fotografii de peisaj mai reusite fara a achizitiona echipamente noi si costisitoare? Din fericire, fotografiile de peisaj reusite pot fi surprinse relativ simplu, daca aplicati cateva sfaturi simple si utilizati accesoriile potrivite. Am discutat despre asta in workshopul pe care l-am sustinut in Politehnica in aprilie, iar acum reiau aici, pe scurt, cateva din sfaturile si exemplele prezentate atunci studentilor. Sunt trucuri simple, dar care pot avea un impact major pentru imbunatatirea fotografiilor de peisaj (si nu numai…).
1. Asteptati momentul potrivit
In fotografia de peisaj mai putin conteaza echipamentul cat conteaza subiectul si momentul propice fotografierii. De cele mai multe ori, diferenta dintre o fotografie de peisaj reusita si una banala nu o face aparatul foto sau obiectivul utilizat ci de momentul ales de fotograf pentru a surprinde imaginea. De aceea, cele mai bune momente pentru a imortaliza peisaje sunt imediat dupa rasaritul soarelui si imediat dupa apus (ora albastra). Despre asta am mai vorbit in rubrica Sfatul Saptamanii, aici. Din pacate, majoritatea fotografilor incepatori fac urmatoarea greseala: fotografiaza la mijlocul zilei, atunci cand razele soarelui cad perpendicular pe subiect, iar imaginile sunt „plate”, fara umbre si fara dinamism. Asadar, fotografiati exact atunci cand lumina pune in evidenta subiectul!
2. Utilizati filtrele potrivite (degrade, polarizare)
Exista doua tipuri de filtre foto: cele utile si cele pe care sa nu dati banii. Asa le clasific eu pentru ca, in mare parte se impart in doua categorii: filtrele foto indispensabile in fotografia de peisaj (si ale caror efecte nu pot fi reproduse in postprocesare) si filtrele foto care pot fi adaugate in postprocesare. Din prima categorie fac parte filtrele de Polarizare si filtrele neutre (in degrade sau full). Filtrele de polarizare elimina reflexiile si maresc contrastul atunci cand fotografiati un peisaj. Filtrele neutre va pot ajuta sa echilibrati expunerea (filtrele in degrade) sau sa surprindeti imagini cu timpi lungi de expunere (filtrele neutre full).
Inca un sfat: alegeti filtrele in functie de dimensiunea filetului obiectivului si, daca aveti mai multe obiective cu diametre diferite, alegeti un filtru pentru diametrul cel mai mare si folositi inele step-down pentru a-l monta si pe celalalte obiective. In felul acesta scutiti si bani (cumparati un singur filtru bun la toate obiectivele) si va alegeti si cu un rucsac mai usor.
Si inca unul: nu aveti nevoie de filtru „Star”. Inchideti diafragma la f/16 (sau mai mult) si veti obtine efectul dorit, fara a mai apela la alte filtre sau accesorii costisitoare.
Citeste si: Filtrele in fotografie.
3. Alegeti un obiectiv care sa puna in evidenta peisajul (obiectiv grandangular, fisheye etc)
In fotografie fiecare subiect este unic si necesita o abordare diferita. In fotografia de peisaj, obiectivul poate pune in valoare subiectul sau poate transforma imaginea intr-una banala. Alegeti obiectivul potrivit in functie de specificul peisajului fotografiat: un grandangular pentru imagini cu un unghi de cuprindere cat mai larg, un teleobiectiv pentru detalii sau pentru momentele in care nu va puteti apropia altfel de subiect sau un obiectiv fisheye pentru efecte speciale, daca subiectul se preteaza la o astfel de abordare.
Citeste si: Clasificarea obiectivelor
4. Utilizati timpul in favoarea voastra (expunerile lungi)
In fotografie timpul este relativ si ar trebui folosit in avantajul fotografului. Mai mult decat atat, anumite subiecte se preteaza abordarilor specifice. Vorbim acum despre expunerile lungi si redarea miscarii in fotografie. Daca noaptea putem obtine un timp de expunere mai lung doar inchizand diafragma, ziua filtrul neutru full este singurul care poate ajuta la obtinerea unui timp de expunere de ordinul secundelor. In general, daca subiectul fotografiat este o cascada, este necesar un timp de expunere de cel putin 10 secunde pentru a reprezenta cat mai fluid miscarea apei. Asadar alegeti un filtru ND full (nu gradual!) cu factor de reducetie mare (400x de exemplu).
Citeste si: Expuneri lungi cu filtrle ND
5. Atentie la compozitie
Utilizarea reperelor vizuale naturale ale peisajului pentru a reda grandoarea acestuia este o tehnica indispensabila in fotografia de peisaj. Elementele naturale pot ajuta la redarea dimensiunilor si pot fi folosite ca reper vizual intr-o incadrare ingenioasa. De cele mai multe ori, regulile de compozitie clasice, simple, se potrivesc perfect in fotografia de peisaj. De aceea este mai important sa va concentrati asupra momentului fotografierii si subiect dar trebuie totusi sa tineti cont si de incadrare. Incercati unghiuri si abordari diferite, nu ezitati sa mai parcurgeti cateva sute de metri in plus pentru a obtine o incadrare mai buna si, nu in ultimul rand, experimentati! In fotografia de peisaj nu prea exista reguli ci doar imaginatie si un moment bine ales!
Trovantii sunt cei de la Buzau sau cei de la Costesti?
Multumesc. 🙂
Sfaturi simple dar foarte practice,un articol foarte placut si util pe intelesul tuturor
Am sa tin cont de sfaturile tale Calin si sa vedem ce-o sa iasa. As mai avea o intrebare…ce aparat mi-ai recomanda sa-mi cumpar?! nu trebuie sa fie neaparat foarte performant…asa pentru un novice sa zicem.
Vin de pe Transfagarasan si am coborat de la Balea Lac cu autocarul…ce obiective,ce incadrari,toata lumea se grabea la bere si am tras repede pe Auto din mers si cu obiectivul deschis.Ferice de cei care pot sa-si faca pauze,setari,schimb de obiective si celelalte.
FOARTE FRUMOASE
Foarte bune explicati de poze de peisaj ms.
bun asa