Un obiectiv bun conteaza mai mult decat un aparat foto de ultima generatie. Exista cateva obiective la indemana oricui, care va permit sa faceti fotografii „altfel”. Ce inseamna asta? Fotografii diferite de cele pe care le puteti obtine in general cu obiectivul de kit sau cu un obiectiv cu focala standard. Si, asa cum cel mai bine este sa iesi in evidenta cu fotografii inedite, aceste obiective va ofera cel mai bun pretext pentru a experimenta! Fie ca folosesti un DSLR sau un aparat foto mirrorless, articolul acesta este pentru tine. Poate a venit timpul sa incerci ceva nou!
Citeste si: 101 sfaturi pentru fotografii reusite
Obiectivul Fisheye
Despre obiectivele Fisheye am mai discutat aici, la Clubul Foto, in nenumarate randuri. Ce am subliniat, de fiecare data, este perspectiva noua pe care un astfel de obiectiv o ofera. Nu intamplator, cel mai accesibil obiectiv Fisheye de pe piata, modelul Samyang 8mm f/3.5 a devenit un best-seller al companiei coreene si este, in prezent, unul dintre cele mai cautate obiective “alternative” de catre fotografii entuziasti. Cateva exemple cu acest obiectiv puteti vedea in articolele de aici, aici si aici.
Citeste si:
- Ghid practic – arta fotografierii cu un Fisheye (Video)
- Fisheye de vacanta
- Salina Turda prin obiectivul Fisheye
Obiectivul Macro
Macro-fotografia (pe scurt – Macro) este, probabil, una dintre cele mai populare ramuri ale fotografiei. Nu doar faptul ca aproape toate aparatele foto moderne au o functie dedicata pentru a fotografia “de aproape”, dar si numarul incredibil de mare de accesorii si obiective existente pe piata confirma popularitatea de care se bucura acest gen foto. Din punct de vedere tehnic se accepta faptul ca macro-fotografia, in adevaratul sens al termenului, inseamna fotografierea cu un raport de reproducere minim 1:1 (pe suprafata senzorului). Din fericire exista o multime de accesorii macro, obiective macro dedicate, tuburi de extensie sau inele inversoare care sa va ajute in atingerea acestui scop. Asadar, nu aveti nevoie obligatoriu de un obiectiv macro dedicat ci puteti obtine rezultate excelente cu ajutorul popularelor inele macro (tuburi de extensie), a filtrelor close-up sau a inelului inversor.
Subiecte sunt o multime, mai ales ca acum a venit primavara si natura revine la viata! Trebuie doar sa cautati in jurul vostru!
Citeste si:
Obiectivul grandangular (Super-wide)
Uneori schimbarea de perspectiva este totul! Similar obiectivelor Fisheye, obiectivul grandangular (super-wide) are o distanta focala scurta si un unghi mare de cuprindere.
Principala diferenta? Perspectiva este ‘corectata’, pentru ca deformarile specifice focalei scurte sa fie cat mai bine controlate. In acest fel, puteti obtine fotografii cu un unghi de cuprindere mai larg, punand intr-o alta perspectiva subiecte cunoscute. Un obiectiv super-wide se preteaza cel mai bine la fotografii de peisaj, dar poate fi folosit cu succes si pentru arhitectura (in masura in care deformarile nu sunt evidente sau, de ce nu, poate sunt chiar dorite…) si pentru fotografie de evniment. Obiectivele super-grandangulare pot avea focala fixa sau variabila si se gasesc in diferite variante si specificatii.
Citeste si despre:
Obiectivele Lensbaby
Obiectivele Lensbaby „creeaza dependenta”. Asa scriam acum cativa ani atunci cand am avut ocazia sa testez intreaga gama Lensbaby. Si, pe buna dreptate: dupa acel test mi-am achizitionat si eu un obiectiv Lensbaby Composer Pro cu care am reusit sa surprind multe fotografii inedite. Obiectivele Lensbaby fac parte din gama obiectivelor strict manuale. Focalizarea se face manual, nu au procesor intern si nici contacte electronice care sa asigure comunicarea dintre aparat si obiectiv, iar din acest motiv focalizarea se face exclusiv manual. La fel si setarea diafragmei. La fel si expunerea (bine, aici ne mai ajuta si tehnica, DSLR-urile moderne pot estima timpul de expunere destul de corect chiar daca obiectivul nu comunica cu body-ul). Fiind Tilt&Shift, prin “indoirea” obiectivului (la propriu), fotograful poate stabili unde se afla zona de claritate din imagine, tot ce este in afara acesteia fiind intr-o zona de blur, cu un efect specific obiectivelor Lensbaby. Si, aici este toata frumusetea!
Citeste si:
„Obiectivul” Pinhole
Sa fotografiezi fara obiectiv ar parea, la prima vedere imposibil, nu-i asa? Totusi, o tehnica veche de cand fotografia in sine, elementara si la indemana oricui, va permite sa experimentati. „Pinhole” sau „gaura de ac” inseamna sa fotografiati fara obiectiv si lentile, printr-un orificiu extrem de mic aflat in fata senzorului. Puteti incerca cu ajutorul unui capac de body de DSLR „modificat” chiar de voi pentru pinhole (tutorial aici) sau, daca aveti deja sistemul Lensbaby, gasiti aici modulul Lensbaby Pinhole care este gata facut. Totul este sa experimentati! Iata mai jos o imagine pinhole realizata cu un DSLR Canon cu capac de body modificat de mine special pentru pinhole, in Istanbul:
Pe cand si niste obiective care pot folosite si pe NIKON. Sunt convins ca ai fi curios sa faci cateva poze si cu NIKON D810, adica 36.5 MP 🙂 Precis ai fi surprins si ai face switch 🙂
Eu? Pai eu am folosit si d800 si d810 pana acum… De fapt cam tot ce a lansat Nikon in ultimii 4-5 ani. Sa fac switch? De la ce? Aparatul meu e un Fuji X-T1. 😉
Fotografiile făcute în salina Turda sînt excepţional de frumoase, într-adevăr în spaţii restrînse este recomandat un fisheye. În acest caz, perspectiva deformată aduce un plus de valoare, subiectele de fotografiat fiind nenumărate, finalul fiind de cele mai mule ori surprinzător. Cît priveşte macro-fotografia, universul lucrurilor mici este incredibil de fascinant, un univers în miniatură, o invitaţie de a descoperi un alt univers !
Eu? Pai eu am folosit si d800 si d810 pana acum… De fapt cam tot ce a lansat Nikon in ultimii 4-5 ani. Sa fac switch? De la ce? Aparatul meu e un Fuji X-T1.