Lansarea Adobe Photoshop CC luna trecuta si trecerea la varianta de licentiere exclusiv online (in cloud) a reaprins discutiile si controversele despre programele de editare foto open source si alternativele la Photoshop. Pentru a veni in ajutorul celor care nu vor sa investeasca intr-o licenta Adobe si/sau cauta un editor foto mai simplu si eventual gratuit, am alcatuit o lista cu 25 de programe foto care vin in ajutorul nostru, cu functii asemanatoare. Unele sunt gratuite, unele sunt exclusiv online iar altele se pot descarca in urma achizitiei unei licente comerciale care, de cele mai multe ori, este mai accesibila decat licenta Photoshop CC.

Lista ramane deschisa si o puteti completa mai jos, in rubrica de comentarii, cu programele voastre de editare foto preferate!

25 de alternative la Adobe Photoshop / Lightroom
25 de alternative la Adobe Photoshop / Lightroom

Asadar, iata care sunt alternativele noastre:

  1. Gimp – gratuit, open-source si probabil cea mai populara alternativa Adobe Photoshop
  2. Splash up – editor foto si manager de fisiere
  3. Inkscape – editor foto / vectorial open source
  4. Paint.net – editor foto gratuit (disponibil doar pentru Windows)
  5. iPhoto11 – editare foto la nivel basic, pentru Mac
  6. Acdsee Pro 6 –o alternativa low-cost pentru Windows
  7. Aperture – alternativa Lightroom propusa de Apple
  8. DarkTable – convertor RAW gratuit (open source)
  9. Editor by Pixlr – un alt editor foto gratuit online
  10. Pixelmator  – editor foto pentru Mac
  11. Sumpopaint – editor foto cu interfata web (de incercat!)
  12. Paintshop Pro X5 Ultimate – Editor foto pentru Windows
  13. Acorn – editor foto destul de complex pentru Mac
  14. Pixia – editor foto pentru windows, cu layere, masti si vectori
  15. Xtreme  – editor foto pentru UNIX…
  16. Darktable – editor foto open-source
  17. Seashore – editor foto gratuit pentru Mac (open-source)
  18. Photo Plus Starter Edition – editor foto gratuit
  19. Picasa – de la Google…
  20. DXO Optics Pro – efecte foto
  21. Acdsee Photo Editor  – editor foto pentru Windows
  22. Capture One Pro 7  – convertor RAW profesional (alternativa Ligthroom/Aperture)
  23. Picture Window Pro – un editor mai vechi dar inca bun
  24. Photoline – clona de Photoshop (made in Germany… )
  25. Thumbs Plus – editor foto pentru Windows

UPDATE cu nominalizarile voastre:

Desi cu greu aceste programe se poate ridica la nivelul si complexitatea pachetului de la Adobe, pentru majoritatea fotografilor entuziasti ar putea reprezenta o solutie mai accesibila si – de cele mai multe ori – mai usor de invatat, chiar daca multe dintre aceste programe nu au decat functionalitati de baza. Gimp ramane alegerea numarul 1 pentru cei care chiar vor sa incerce un program complex, cu o mare parte din functionalitati asemanatoare celebrei suite de la Adobe. Asadar, nu va ramane decat sa experiemntati, sa incercati programele si sa gasiti alternativa potrivita!

Lista ramane deschisa! Ce alte programe gratuite sau nu de editare foto utilizati? Ce alte alternative la Photoshop ne puteti recomanda?

34 COMENTARII

  1. Mai sunt si online destule … eu de exemplu folosesc destul de des pixlr.com , cand am nevoie de editat usor , contrast , luminozitate … Pentru editare , facut afise , reclame , fotografii compuse din mai multe poze , Photoshop mi se pare cel mai bun … Iar Lightroom , pentru watermark il folosesc , cand am de pus pe 100 de poze ( exemplu ) wartermark , folosesc Lightroom , e simplu si usor de utilizat ! Pentru cine stie si vrea sa invete sa modifice fotografii la un nivel destul de avansat , sa invete Photoshop si Corel Draw daca vrea sa le imprime pe foaie !

  2. Corel AfterShot Pro este un program profesional, as putea zice, nu-l vad pe lista. Se tine bine de Photoshop si Gimp. Gimp stie multe, dar sunt de parere ca nimeni nu detroneaza titanul Adobe. Ar mai fi Portrait Professional Studio, pentru portret, Zoner Photo Studio pentru panorame, Picture Collage Maker Pro pentru colaje si albume digitale, in caz ca softurile Adobe par greoaie, Digital Photo Professional (DPP), program livrat de obicei la DSLR-urile Canon, bun pentru RAW-uri, un fel de Lightroom dar ceva mai slab (una vezi si alta salveaza). Mai sunt …

    Eu folosesc din ce in ce mai putin Photoshop. Lightroom si Gimp, Photoshop la 10% dintre fotografii, cand ma chinuie "artistul din mine" si incerc diverse :)). Rotate/Crop/Clone/Healing/unele colaje etc etc, le fac in Gimp. In Lightroom doar ce tine de expunere si culori.

    Un articol bun, solutii pentru toate gusturile, pentru toate nivelurile (incepatori, avansati, profesionisti). Numai bine!

  3. O distributie multimedia de linux foarte interesanta: artistx.

    – Image and Picture Editing Software (Gimp, Krita, Pinta)
    – Video Editing Software
    – 3D Engine and Development Software
    – 3D Modelling and Animation Software
    – Audio Software
    – CAD Software
    – Font Software
    – si multe altele.

  4. Eu folosesc destul de mult ViewNX de la Nikon deoarece ştie formatul NEF (RAW). Photoscape este şi el de luat în seamă. Este gratuit şi este cu mult peste altele din lista de mai sus.

  5. ArcSoft PhotoStudio, făre pretenţii dar cu funcţii de bază, layere şi e uşor de învăţat, vine cu compacte de la Canon, Panasonic

  6. Mi se pare ciudat ca la punctul 8 Lightroom sa fie trecut ca alternativa Lightroom 🙂

    Un program gratuit asemanator cu Lightroom este RawTherapee (www.rawtherapee.com) care e gratuit si opensource.

  7. DXO Optics Pro – Efecte foto… Hmmm… nu prea l-aş numi de "Efecte Foto"….
    Este o variantă relativ low-cost la Lightroom, îl folosesc pentru conversie Raw şi este foarte bun la corecţii de iluminare (la modul serios, nu doar luminozitate-gamma-contrast) precum şi la corecţii ale distorsiunilor optice ale obiectivelor. DxO este expert în privinţa "potrivirii" obiectivelor cu aparatele, având o vastă bază de date cu corecţii specifice. Îl recomand tuturor celor care folosesc soft cu licenţă dar nu sunt dispuşi să dea banii pe Photoshop…

  8. Pentru cei ce folosesc Linux printre optiuni se numara Darktable si Raw Therapee pentru raw-ri si Gimp cu suita G’mic pentru jpg.

  9. Nu e cam ciudat ca ati scris de Lightroom ca alternativa la Lightroom? Daca scriati in titlu alternative la CC, da, Lr 4.4 era o alternativa, dar asa puteti sa scrieti si de Ps 5 sau 6, nu?

  10. Fiindca a venit vorba de programe am si eu nevoie de ajutorul cunoscatorilor: caut un program care realizeaza o analiza a mai multor cadre succesive (cu aparatul pe trepied, nemiscat) si elimina (AUTOMAT) elementele aflate in miscare (oameni, masini)
    In excursii, se intampla adesea sa astepti “o mie de ani” pana trece toata lumea din cadru.

  11. Multumesc pentru raspuns. Stiu ca este si un programel mic (care are doar aceasta functie) am citit intr-o revista demult, demult…Si cred ca photomerge face altceva fata de ce vreau eu.

  12. Vreau sa invat on line a lucra on photosop cs6…exista cineva care ma poate indruma la un tarif modic???

  13. Am inteles ca sunt free aceste programe de editat. Dar nu stiu de pe ce sit-uri pot descarca si sa nu fie activ ptr 30 de zile. M-ar interesa Capture one pro 9 sau Lightroom. Ma poate ajuta cineva….?

  14. Eu vreau sa investesc in Adobe photoshop dar nu gasesc decât pe abonament , am lightoom 6 deja achiziționat si vreau ceva bun si in photoshop ! Stiti de unde il pot achiziționa?

Comments are closed.