Initial am vrut sa scriu asta ca o postare pe Facebook. Dar, mi-am dat repede seama ca va iesi un text cam lung si, mai mult decat atat, e mai bine sa ramana aici, scris, arhivat.
Acum doua saptamani, cei de la Nikon au lansat primul lor sistem mirrorless Full Frame. Astazi, Canon lanseaza – dupa mai bine de 30 de ani – o montura noua. Si, odata cu ea, primul lor sistem mirrorless Full Frame. Amandoi „jucatorii” au declarat, sub diverse forme, ca scopul lor nu a fost ca ei sa fie primii care lanseaza un mirrorless full frame ci sa exceleze din punct de vedere optic. E o scuza clasica de marketing sau nu, cert e ca, asa cum stim cu totii, Sony este compania care a dat tonul aparatelor mirrorless full frame moderne si – fara sa exagerez – pot spune ca tot Sony este cel fara de care lumea aparatelor foto mirrorless nu ar fi ajuns azi aici. Desi, din punct de vedere istoric nu Sony a „inventat” aparatul „fara oglinda” cu senzor Full Frame (primul mirrorless digital fiind lansat de Epson in 2004), Sony sunt cei care l-au popularizat cel mai mult si l-au facut accesibil „maselor”, atat de accesibil incat cei doi „monstri sacri”, traditionali, si-au vazut in doar cativa ani o buna parte din fotografi migrand spre copilul tanar, nascut din fosta Minolta.
Dar, asa cum vedem acum, in numai doua saptamani, roata s-a intors. Atat Nikon cat si Canon, acum, lanseaza sisteme mirrorless moderne, serioase, adresate utilizatorilor avansati cat si profesionistilor. Nu sunt perfecte (si nu am sa intru acum in polemica lipsei sloturilor duale de card, lipsa stabilizarii in body sau filmarea 4K cu factor de crop, a autonomiei acumulatorilor etc) dar sa nu uitam ca sunt doar prima iteratie dintr-o noua serie. Au timp si resurse sa creasca si sa dezvolte un sistem bun, pentru ca, pana la urma, nici Sony sau ceilalti jucatori de pe piata nu au ajuns unde sunt azi inca de la primul model.
Mai mult decat atat, doua zvonuri importante ne duc zilele astea pe directia Panasonic: se pare ca japonezii lucreaza la un sistem propriu cu senzor Full Frame iar noul Panasonic GH6 va fi primul aparat foto cu AI si functii in cloud (cu abonament lunar, desi ce inseamna asta, daca se confirma, nu stim inca). Daca intr-adevar Panasonic va lansa la Photokina, la sfarsit de septembrie, propriul sistem Full Frame, inseamna ca, in doar o luna de zile, lui Sony i-au aparut nu unul ci trei concurenti importanti, care vin cu sisteme performante si – mai ales – o baza de utilizatori mult mai mare a caror „tranzitie” la un sistem „fara oglinda” se va face mai usor si care vor accepta propriile sisteme de brand, fara a mai trece prin tranzitia dificila de la un brand la altul, cu tot ce inseamna asta (bani pierduti, aparater si obiective vandute pe piata SH etc).
Sa nu uitam ca tot in acest an, in februarie, Sony a lansat body-ul A7 III (review-ul meu, aici), care a devenit imediat un best-seller si care, cel putin pe hartie, tine inca stacheta sus, chiar si dupa lansarile recente. Insa acum e nevoie de un raspuns din partea lor. Pentru ca daca pana acum, pentru cine cauta avantajele oferite de mirrorless in fata DSLR-ului clasic, alegerea era destul de clara, acum posibilitatea de a ramane fidel brandului cu care te-ai obisnuit si de a utiliza, in continuare si fara prea mari investitii obiectivele pe care le ai deja, cantareste foarte mult. Asadar, deja mingea se joaca in terenul celor care au „trezit monstrii”. Ramane sa aflam „raspunsul” Sony, care nu se va lasa asteptat prea mult, cu siguranta.
As mai adauga doar doua: Fuji pregateste un X-T3 cu functii similare varfurilor de gama de la „concurenta”, dar cu traditionalul lor senzor APS-C. DJI a lansat recent drona Mavic 2, cu ale sale doua variante (Pro si Zoom), care au mari sanse sa devina cel mai bine vandut model de drona world-wide, la cat de asteptat a fost un Mavic cu senzor de 1 inch, de toti fotografii. Si cate si mai cate mai urmeaza, daca ne gandim ca in mai putin de 3 saptamani incepe Photokina. Ca de obicei, eu voi fi acolo si va voi tine la curent, live, cu toate noutatile.
Si inca ceva (desi asta e un long-shot si intra doar la capitolul predictii, ca sa zic asa): anul asta nu prea mai vorbeste nimeni despre APS-C si Micro 4/3 (cu exceptia zvonului despre GH6 si X-T3, desigur). Dar, daca aceste zvonuri se confirma si Panasonic sare in „barca” Full Frame (chiar si partial, pentru ca este evident ca vor pastra, cel putin o perioada, ambele sisteme), e deja mai mult decat clar ca evolutia tehnologica, care a produs senzori mari din ce in ce mai accesibili isi spune cuvantul. E posibil ca in cativa ani sa vedem si primul sistem tras pe dreapta. Care va fi acela, la care vor renunta producatorii primii: la APS-C sau la Micro 4/3? Sau, poate, chiar DSLR-urile sunt primele care vor „cadea”? Ne asteapta vremuri interesante!
In orice caz, 2018 este cu adevarat un an bun pentru fotografie. Poate unul dintre cele mai bune de pana acum. Un an care va ramane in istorie, dupa multi ani in care nu s-a intamplat (aproape) nimic notabil.
Foto Canon EOS R via Dpreview
Tind sa cred ca APS-C la mirorrless va ramane dar ne putem astepta ca „greii” sa o lase mai moale cu DSLR-urile entry-level, caci incepatorii, mai degraba vor prefera un mirorless micut, (ca Sony A6xxx). Ramane de vazut. Oricum, da, fain an legat de aparatura foto.
Pare putin cam fortata treaba cu mirorless, adica e cam dupa cum bate suflul modei. Diferenta dintre DSLR si Mirorless ca volum nu este chiar asa de mare. Totusi, parca performantele DSLR sunt suficient peste cele ale Mirorless in acest moment. Pe viitor sunt sigur ca progresul tehnic le va ridica performantele aparatelor fara oglinda. dar nu acum…
Eu, ca fotograf amator cu un buget acceptabil si cu ceva experienta, utilizez pozele doar in calculator. Din acest motiv ma multumesc cu APSC ca format desi, recunosc, un Full Frame are performante mai bune dpdv artistic.
Probabil ma voi orienta catre Fuji, cu modelul T-3 (mai accesibil ca pret si foarte bun ca performante).
Asta nu ma impiedica sa urmaresc performantele artistice ale fotografilor profesionisti care utilizeaza Full Frame.
Cat despre Sony, e o problema: Performanta coloristica si claritatea pe toata suprafata fotografiei inca sufera fata de competitori.