„Calatorului ii sade bine cu drumul”, dar inainte de a pleca in calatoriile mult-asteptate ale acestei veri, ti-am pregatit 11 sfaturi simple si usor de aplicat, care iti garanteaza ca te vei intoarce din vacanta cu fotografii mai reusite. Subiectele noi, abordarile mai mult sau mai putin dificile, timpul redus si traseele lungi parcurse in fiecare etapa a calatoriilor, pot pune la incercare chiar si fotografii experimentati. Iata cateva sfaturi pentru a te putea concentra pe fotografii!

11 sfaturi foto pentru calatorii si vacante
11 sfaturi foto pentru calatorii si vacante

Singurele accesorii de care ai nevoie: filtrul de polarizare, filtrul ND gradual, un trepied si un declansator pe fir

Calatoriile trebuie sa fie o placere, nu o corvoada. Asadar, nu cara cu tine echipament foto de care nu vei avea nevoie. Studiaza destinatia si alege sa iei cu tine doar ce crezi ca vei utiliza. De cele mai multe ori, un trepied compact, doua-trei filtre si un declansator extern (telecomanda) sunt tot ce ai nevoie pentru 90% din situatiile de fotografiere importante. Nu ai nevoie de filtru “Star”. Inchide diafragma (f/16-f/22) si observa rezultatele. Nu uita insa de …

Cascade din Parcul Natural Plitvice (Croatia) fotografiate cu filtrul ND si expunere lunga
Cascade din Parcul Natural Plitvice (Croatia) fotografiate cu filtrul ND si expunere lunga

Acumulatori si carduri din belsug

Acumulatorii si cardurile de memorie nu trebuie niciodata sa iti lipseasca si e bine sa ai mai multi acumulatori si mai multe carduri decat anticipezi ca vei utiliza. Cum fac eu? Calculez cate fotografii pot face maxim pe zi (din punct de vedere al autonomiei acumulatorilor) si mai iau carduri SD goale, cu 50% in plus ca spatiu. Si nu uita sa verifici sa ai tot timul acumulatorii incarcati.

Fotografiaza doar atunci cand lumina este prielnica

De cele mai multe ori, diferenta dintre o fotografie reusita si una … banala, nu o face aparatul foto sau obiectivul utilizat ci momentul ales pentru a surprinde cadrul. De aceea, cele mai bune momente pentru a surprinde peisaje sau fotografii in orase sunt imediat dupa rasaritul soarelui si imediat dupa apus („ora albastra”). Atentie insa, durata cerului albastru vizibil dupa apus e diferita de la anotimp la anotimp. Asadar, e bine sa te documentezi inainte.

Arcul de Triumf din Bucuresti, la "ora albastra" (dupa apusul soarelui)
Arcul de Triumf din Bucuresti, la „ora albastra” (dupa apusul soarelui)

Fotografiaza noaptea pentru un plus de atmosfera

Fotografiile de noapte pot fi extrem de spectaculoase. Utilizeaza un trepied si fotografiaza in modul P(Program) sau chiar Manual, astfel incat sa alegi o valoarie ISO cat mai scazuta si un timp de expunere suficient de lung pentru a surprinde cadrul bine iluminat. De cele mai multe ori, noaptea e bine sa supraexpunem cu o diafragma fata de indicatiile senzorului de masurare al expunerii de pe aparat.

Cetatea Sighisoara, fotografiata noaptea
Cetatea Sighisoara, fotografiata noaptea

E OK sa cauti inspiratie… (dar fereste-te de clisee!)

Cand calatoresti intr-un oras nou, cauta magazinele care vand suveniuri si vederi. Vei afla care sunt cele mai importante obiective turistice dar vei recunoaste usor cliseele si ce incadrari trebuie sa eviti. Incearca sa gasesti unghiuri si abordari diferite. De exemplu, Turnul Eiffel este cel mai fotografiat obiectiv turistic. Stim cu totii imaignile clasice. Tu cum l-ai fotografia altfel?

Nu te concentra doar pe un singur tip de cadre

E foarte usor sa fim atras doar de anumite lucruri care ni se par interesante intr-o calatorie. Dar, nu uita: fotografiaza atat cadre largi, imagini panoramice dar si detalii, chipuri si expresii dar si elemente specifice: banii locali, costumele traditionale, mancarea specifica locului, magazinele de suveniruri etc. Astfel, vei realiza o incursiune vizuala mai completa despre locurile in care calatoresti.

Detaiu al unei usi traditionale din Tunisia
Detaiu al unei usi traditionale din Tunisia

Regulile sunt facute pentru a fi incalcate… dar de cele mai multe ori, regulile simple produc imaginile cele mai spectaculoase

O greseala comuna este plasarea subiectului (de exemplu, a persoanei fotografiate) in centrul cadrului (chiar acoperind obiectivul turistic). Utilizeaza regulile de compozitie simple pentru fotografii mai reusite (de exemplu, regula treimilor), dar incearca si abordari noi, fara a cadea insa in extreme. De cele mai multe ori, regulile simple si clasice functioneaza cel mai bine. Este valabil si in fotografia de calatorie.

Foloseste-te de prezenta celorlalti turisti in avantajul tau…

Atunci cand fotografiezi obiective turistice de mari dimensiuni, incadraeaza in asa fel incat oamenii din jurul subiectului sa fie un reper pentru inaltimea si dimensiunile sale. Si, bineinteles, incearca sa incadrezi in asa fel incat sa surprinzi (si) baza cladirii in imagine, iar liniile verticale sa fie paralele cu marginile fotografiei.

Prea multi turisti pe plaja?
Prea multi turisti pe plaja?

Fii tot timpul in miscare

Nu sta pe loc! “Zoom-ul din picioare” este cel mai indicat pentru dezvoltarea creativitatii. Iar, din cand in cad, priveste in spate. Si nu spun asta doar din punct de vedere al sigurantei personale (si a rucsacului tau foto). De multe ori poti surprinde un cadru reusit acolo unde te astepti mai putin!

Cand ceilalti inca nu si-au baut cafeaua…

… tu surprinzi deja cadre reusite! Trezeste-te devreme si surprinde atmosfera locului inainte si in timpul rasaritului. Atunci cand toti turistii iau micul de jun poate fi un moment prielnic pentru a surprinde orasul sau obiectivele turistice. Vei gasi strazile goale (sau aproape goale) iar lumina este total diferita decat cea din timpul zilei. Bun prilej pentru cateva instantanee reusite!

Atentie la intemperii: mai ales atunci cand ploua sau pe ninsoare, protectia aparatului foto trebuie sa primeze

De multe ori, o simpla casca de baie (precum cele ce se gasesc la hoteluri) ajuta la protejarea aparatului si a obiectivului in timpul unei ploi sau a unei ninsori. Bineinteles, sfatul este valabil si daca mergi in desert sau in zone cu foarte mult praf si nisip. Ca si apa, praful si – mai ales – nisipul are prostul obicei de a intra peste tot. Si ultimul lucru pe care ti-l doresti e sa ai puncte de praf pe senzor, in mijlocul calatoriei…

Campania Canon Summer Cashback 2016
Campania Canon Summer Cashback 2016

Calatoreste impreuna cu Canon

Si, daca tot am vorbit despre calatorii si vacante, va semnalez si campania Canon curenta: Pregateste-te de sezonul de vara alaturi de CANON CASHBACK 2016!

Cum ai putea sa pastrezi cel mai bine amintirile din calatorie, daca nu cu un aparat foto performant? Mai mult, cum ar fi calatoriile tale daca nu ai putea impartasi rapid prietenilor fotografii si impresii din locurile vizitate? Vara aceasta, Canon vine cu o propunere interesanta pentru fotografii-calatori: campania Canon Summer Cashback, menita sa va ajute sa surprindeti cele mai frumoase fotografii de calatorie si sa le impartasiti rapid prietenilor, cu ajutorul unor aparate si accesorii performante, care vin cu o reducere substantiala.

Ce inseamna Canon Summer Cashback? Practic, daca vei achizitiona pana pe 31 iulie, un produs Canon aflat in promotie, vei primi inapoi o suma de bani. Sumele alocate fiecarui produs sunt disponibile pe site-ul oficial al campaniei www.canon.ro/cashback, banii fiind virati direct in contul tau bancar. Valoarea sumei returnate este cuprinsa intre 100 – 1500 RON, in functie de produsul Canon achizitionat.

Ce aparate participa la promotie?

De la aparatele DSLR entry-level, cum ar fi Canon EOS 1300D si seria Canon EOS 700D – 750D si pana la modelele pentru avansati, cum ar fi Canon EOS 80D dar si pentru profesionisti – Canon EOS 5DS, 5DSR sau 6D, cu obiectivele si blitzurile aferente si pana la camerele video din gama Legria si imprimantele foto Pixma, toate vin in intampinarea noastra pentru a ne ajuta sa surprindem si sa pastram in bune conditii cele mai reusite amintiri din vacanta. Lista completa a aparatelor foto, obiectivelor si accesoriilor Canon care participa la aceasta campanie o gasiti aici.Si, daca tot am spus ca DSLR-ul APS-C Canon EOS 750D participa la promotie si vine cu un cashback de 300 de lei, iata si un scurt review video pe care l-am pregatit pentru voi:

Mecanismul campaniei:

  • Dupa achizitionarea unui produs Canon aflat in promotie, acceseaza siteul campaniei: www.canon.ro/cashback
  • Inregistreaza online produsul (completand numarul de serie al acestuia) si incarca o copie a facturii sau a bonului fiscal – pe acestea sa fie mentioante clar denumirile produselor achizitionate, alaturi de o fotografie a codului de produs si a codului EAN (aflate pe cutia produsului). In urma inregistrarii veti primi un mail de confirmare pe adresa de email cu care te-ai inregistrat.
  • Valoarea de Cashback aferenta produsului Canon achizitionat se va returna doar prin transfer bancar, in contul mentionat in pasul anterior, la inscriere (nu se acorda bani cash). Inscrierea se poate face pana pe data de 31 iulie 2016, pana la miezul noptii. Orice inscriere realizata mai tarziu de aceasta data, nu va fi luata in considerare.

Asadar, spor la fotografiat si … vacanta placuta!

Pe aceeasi tema:

2 COMENTARII

  1. Idei bune.Am si eu o întrebare.
    Daca toate aceste scule le împachetam pentru calatorie cât surplus vom plati pe avion?De exemplu pe #Wizzair avem de dus o geanta de aproximativ 7 kg.
    În orice caz eu pe drumuri scurte mereu duc cu mine un stativ în portbagajul masinii.
    Multumim pentru aceste sfaturi.

    • Daca citesti si prin alte surse vei vedea si alte sfaturi precum „mai putin inseamna mai mult” asta se refera si la compozitia cadrelor in fotografie dar si la echipamntul foto. Daca vei lua cu tine o trusa formata din body, trei obiective, doua blituri, trepied, filtre, etc. vei onstata ca ai folosit doar unul din obiective si l-ai mai montat pe aparat pe cel de-al doilea doar pentru cateva cadre, ai folosit doar un blit sau l-ai folosit doar pe cel de pe aparat si in concluzie restul de echipament l-ai carat degeaba si mai mult, te-a incurcat. Astfel ca daca aveai doar body cu un singur obiectiv poate te intorceai cu mai multe poze. Personal iau cu mine doar un obiectiv 18-200, 3 filtre care nu ocupa mult loc prin geanta, telecomanda, un blitz extern – cateodata si cand sunt foarte ambitios, am un trepied micut de 25cm de la un boloboc cu laser care imi incape in geanta, pe care il iau cu mine.

Comments are closed.