(c) Calin-Andrei Stan
(c) Calin-Andrei Stan

In prezent, aproape oricine are o camera foto. Fie ca este „inclusa” intr-un telefon mobil, fie ca este o camera compacta sau un aparat digital DSLR, oricine are acces intr-o forma sau alta la un aparat de fotografiat. Totusi, putini sunt cei care au timpul si priceperea necesara pentru a studia documentatii si pentru a invata de pe forumuri sau din turoriale principiile de baza a fotografiei. Chiar si asa, de cele mai multe ori informatiile ce se regasesc pe internet sau in reviste nu tin cont de pasii de baza pe care ar trebui sa ii urmeze un incepator.

Va oferim o lista cu 10 sfaturi de baza pentru a face primii pasi in tainele fotografiei. Nu vrem sa intram in detalii tehnice ci ne limitam la a prezenta idei de baza, dar care va vor ajuta sa creeati fotografii mai bune!

10 Sfaturi pentru fotografii aflati la inceput de drum

  1. Fiti tot timpul pregatiti! Avand aparatul foto la indemana tot timpul, puteti surprinde imagini unice, neplanificate.
  2. Fotografiati cat mai mult si incercati sa va auto-evaluati imaginile.
  3. Nu incercati setari noi ale camerei daca nu le stapaniti foarte bine. Puteti rata momente unice umbland prin setari. Cititi manualul de utilizare al camerei si obisnuiti-va cu setarile din timp.
  4. Cand fotografiati, folositi ecranul sau vizorul aparatului pentru a studia cadrul ce urmeaza a fi fotografiat. Chiar si elementele din fundal sunt importante si pot distrage de la subiectul fotografiei!
  5. Incercati sa fotografiati atunci cand lumina este propice subiectului. De obicei, cele mai bune ore pentru fotografie sunt dimineata si dupa-amiaza. Lumina, umbrele si culorile specifice iluminatului de seara vor face diferenta!
  6. Incercati sa gasesiti unghiuri de fotografie noi, alternative la cele „clasice”. De obicei chiar si simpla fotografiere „pe verticala” poate oferii un cadru mai interesant.
  7. Nu neglijati accesoriile. Un trepied si o geanta de calitate va vor vor fi de ajutor un timp indelungat.
  8. Incercati sa evitati „miscarea” camerei in momentul fotografierii. Tineti aparatul cu ambele maini sau folositi functia „timer” pentru a evita „blurul” datorat miscarii aparatului. Nici un sistem de stabilizare de imagine nu poate compensa toate miscarile si vibratiile, in orice situatie.
  9. Mentineti tot timpul curat aparatul de fotografiat si obiectivul acestuia.
  10. Fotografiati atat peisaje cat si detalii. De multe ori un detaliu este mai sugestiv decat un cadru larg.

Acestea au fost, pe scurt, cele 10 sfaturi destinate celor ce vor sa avanseze in domeniul fotografiei. Nu uitati ca practica este cea mai importanta in acest domeniu, alaturi de critica de calitate. Studiati tutoriale, carti de fotografie si reviste ce trateaza subiectele care va intereseaza si, nu in ultimul rand, folositi forumurile sau comunitatile foto on-line pentru a interactiona cu alti fotografi si pentru a primii feedback!

Spor la fotografiat si lumina buna! 🙂

3 COMENTARII

  1. Cu fiecare apasare pe declansator, experinta devine mai bogata, iar autoevaluarea, poate fi cel mai bun profesor (daca esti cu picioarele pe pamant) 🙂

    Un site extraordinar de util si interesant !

Comments are closed.