Deoarece gadgeturile mobile au devenit din ce in ce mai performante si integreaza camere foto ce ofera o calitate remarcabila, ne-am gandit sa va prezentam un clasament al celor mai interesante aplicatii foto ce se pot instala pe dispozitivele Apple iPhone si iPad. Este o selectie subiectiva, ale unora dintre cele mai interesante si mai utile aplicatii ce se regasesc in App Store, pe care le utilizam (sau le-am utilizat) intens. Astazi este randul posesorilor de iPhone (iar unele dintre aplicatiile de mai jos functioneaza si pe iPad). Saptamana viitoare vom prezenta aplicatiile pentru Android.

Vrem sa descoperim aplicatii noi! Ce aplicatii pentru iPhone sau Android folositi? Scrieti-ne mai jos, in comentarii.

Vezi si: Aplicatiile oficiale Canon si Nikon pentru iOS.

* Din motive evidente excludem aplicatiile Instagram si Hipstamatic deoarece sunt atat de populare incat nu mai au nevoie de nici o prezentare. 🙂

1) Camera+

Camera+ este, poate, cea mai interesanta si mai utila alternativa la aplicatia preinstalata in iOS pentru fotografii. Va permite sa ajustati fotografiile, sa alegeti punctul de focus si chiar sa utilizati functia zoom 5x (software). Printre atuurile aplicatiei se numara posibilitatea de a revizui imaginile inainte de a le salva in Camera Roll, de a le trimite pe Facebook sau pe Twitter direct din aplicatie sau posibilitatea de a aplica efecte speciale si corectii imaginilor. Are un singur neajuns: nu filmeaza! Dar, daca vreti sa instalati doar o singura aplicatie foto, aceasta este cea mai buna alegere.

Cost: 0.99 Euro | Click pentru detalii

Aplicatia Camera+
Aplicatia Camera+

2) 360Panorama

Va uitati cu jind la camerele Sony care pot inregistra fotografii panoramice cu un singur „click”? Ei bine, aplicatia 360 Panorama face exact acelasi lucru, dar intr-un mod mai interactiv si … putin ciudat la prima vedere! Tot ce trebuie sa faceti este sa instalati aplicatia din App Store pe iPhone 3Gs / 4 / 4S si sa porniti inregistrarea fotografiei panoramice. Miscand telefonul spre stanga sau spre dreapta, aplicatia va inregistra cateva cadre, la intervale de timp predefinite, care vor compune automat panorama finala. Apoi, cu un singur buton puteti salva panorama in Camera Roll sau o puteti trimite prietenilor pe Facebook!

Cost: 0.99 Euro | Click pentru detalii

Aplicatia 360Panorama
Aplicatia 360Panorama

3) Tilt&Shift Generator

Daca va plac fotografiile cu efect de „miniatura”, incepand de astazi aveti o aplicatie care face exact acest lucru. Se pare ca nu mai avem nevoie de obiective Tilt&Shift sau de cunostinte de prelucrare a imagiilor pe calculator. Tot ce ne trebuie este aplicatia Tilt&Shift Generator, care va transforma fotografiile inregistrate (sau cele pe care urmeaza sa le inregistrati) in imagini cu efect de miniatura veritabile.

Cost: Gratuit | Click pentru detalii

Aplicatia Tilt&Shift Generator
Aplicatia Tilt&Shift Generator

4) Light Meter

Pentru cei care fotografiaza pe film, cu aparate clasice sau cu faimoasele „toy-camera” de la Lomography, un exponometru de calitate reprezinta un accesoriu foarte valoros. Putin stiu insa ca in App Store exista cateva aplicatii care va ajuta sa faceti setarile de expunere corecte de fiecare data. Am testat doua dintre acestea si le-am comparat cu rezultatele obtinute la masurarea expunerii cu un DSLR Canon 5D Mark II (si obiectiv standard de 50mm) si rezultatele au fost mai mult decat multumitoare. Aplicatia „castigatoare” este Light Meter Pro care a furnizat de fiecare data valori foarte apropiate de cele afisate de aparatul DSLR in testul nostru.

Cost: Gratuit | Click pentru detalii

Aplicatia Light Meter
Aplicatia Light Meter

5) Kinotopic

Iata ca avem in acest clasament si o aplicatie realizata de un Roman. Este vorba de Kinotopic, o aplicatie de Radu Spineanu, care va ajuta sa inregistrati „imagini vii”, asemanatoare celor de aici. Aplicatia inregistreaza un film de cateva secunde iar apoi veti putea stabili zona de interes care va defini animatia. Pentru restul cadrului (cel din afara zonei definite), aplicatia va prelua primul frame din film si il va mentine pe tot parcursul derularii „actiunii”. Rezultatele pot fi mai mult decat interesante!

Cost: 0.79 Euro | Click pentru detalii

Aplicatia Kinotopic
Aplicatia Kinotopic

6) SkyView

SkyView nu este neaparat o aplicatie destinata fotografilor ci, mai degraba, celor pasionati de astronomie (nici macar nu o veti gasi in categoria „Photo&video” in App Store..). Dar cum fotografia si astronomia fac casa buna cateodata, aceasta aplicatie poate fi mai mult decat utila fotografilor. Cu SkyView puteti afla oricand pozitia astrelor, a soarelui, a satelitilor importanti si chiar si a Statiei Spatiale Internationale, intr-un mod foarte interactiv, care foloseste camera foto a telefonului pentru a va ghida „pe cer”. Cum aflati la ce ora si din ce directie va rasarii soarele cand va aflati pe munte? Nimic mai simplu, cu SkyView!

Cost: Gratuit | Click pentru detalii.

Aplicatia SkyView
Aplicatia SkyView

7) SwankoLab

O alta aplicatie de la producatorii Hipstamaticului, SwankoLab se doreste a fi un fel de „dark room” modern si va permite post-procesarea fotografiilor intr-un mod asemanator negativelor.

Cost: 1.99 Euro | Click pentru detalii

Aplicatia SwankoLab
Aplicatia SwankoLab

8 ) Field Tools

Field Tools este o aplicatie care, asa cum sugereaza si numele, va ajuta sa calculati campul de profunzime in functie de cativa parametrii de baza: diafragma, distanta focala si distanta pana la subiect. Configurata corect, aplicatia poate tine cont si de tipul de camera foto pe care o utilizati (Full Frame, APS-C, 6×6 etc) dar si de alti parametrii optionali.

Cost: Gratuit | Click pentru detalii

Aplicatia Field Tools
Aplicatia Field Tools

9) Film Lab

Desi exista o multime de aplicatii care va ajuta sa prelucrati imaginile pe smartphone, Film lab ne-a atras atentia datorita specificului ei: aplicatia incearca sa emuleze efectele obtinute de utilizarea unor filme foto celebre asupra fotografiilor. Printre filmele foto pe care le puteti „utiliza” se numara se regasesc diverse produse de la Agma, Kodak, Fuji si chiar si Iford. Desi nu trebuie sa va asteptati la „minuni”, aplicatia merita incercata!

Cost: 0.79 Euro | Click pentru detalii.

Aplicatia Film Lab
Aplicatia Film Lab

10) Time Lapse

Stim ca va plac filmele time lapse la fel de mult ca si noua. Vi le-am aratat aproape saptamanal. Dar cum ar fi daca ati putea inregistra chiar voi scurte filmulete time lapse fara a avea nevoie de un DSLR, trepied si telecomanda? Ei bine, aplicatia Time lapse disponibila in App Store si compatibila cu orice iPhone mai nou de versiunea 3 face chiar acest lucru. Este suficient sa setati intervalul de timp si numarul de cadre si apoi telefonul va inregistra automat cate o fotografie la intervalul de timp prestabilit. Aplicatia face chiar filmul final, gata pentru a fi publicat pe YouTube!

Cost: 1.99 Euro | Click pentru detalii

Aplicatia Time lapse
Aplicatia Time lapse

Vrem sa descoperim aplicatii noi! Ce aplicatii pentru iPhone sau Android folositi?

Scrieti-ne mai jos, in comentarii.

3 COMENTARII

    • Pentru Android sunt in teste cu diferite aplicatii. Saptamana viitoare scriu un articol despre apps foto pt Android.

Comments are closed.